Har du hittat en skadad fågel? Ring: 0303-16501 (8-20, alla dagar)

 

Återfynd
 
Med ojämna mellanrum får vi information om återfynd av fåglar som ringmärkts i samband med frisläppande från Fågelcentralen. Rapporterna kommer via Ringmärkningscentralen på Riksmuseet i Stockholm som administrerar all ringmärkning i Sverige. Likaså får vi uppgifter om fåglar som har ringmärkts på andra platser och som vi har fått in skadade till Fågelcentralen.
På den här sidan kommer vi hädanefter att ge information om återfynd och kontroller och dessutom tillfoga lite kommentarer till dessa. Datumen som finns i rubrikerna anger datum som fynden kom till vår kännedom.

 

2010 - 11 - 29

Sjunde avläsningen av en gråtrut som omhändertogs i Fiskhamnen helt apatisk den 25 oktober 2007 och släpptes på Fågelcentralen en månad senare. Nu avläst igen i Fiskhamnen den 23 september. Senast den såg där var den 21 mars i våras. Samtliga avläsningar är gjorda i Fiskhamnen.

2010 - 11 - 24

En bivråk som landade utmattad på en båt i Nordsjön väster om norra Holland anlände med båten till Halmstad den 8 augusti. Bivråken visade sig vara ringmärkt som bounge exakt en månad tidigare i Yli-Il utanför Uleåborg i norra Finland. Vråken fick vila och äta upp sig på Fågelcentralen i knappt tre veckor, innan den återigen fick friheten.
 

2010 - 11 - 02

Fiskelinor är ett gissel för många fåglar och det inkommer regelbundet intrasslade fåglar till Fågelcentralen. Den här gråtruten inkom i slutet av juni 2006 från Backa på Hisingen med vingar, kropp och näbb insnärjd i fisklina. Mungipan var skadad och sårig. Efter ett par veckors rehabilitering släpptes truten vid Fågelcentralen. Den 3 september i år hittades truten som skelett på Fotö, söder om Hönö. Hur länge den legat död är okänt.
 

2010 - 10 - 22

Samma skrattmås som omtalas i rapporten från den 9 september rapporteras återigen avläst i Göteborgs Fiskhamn. Denna gången den 23 juni.

Återigen en kladdig havstrut som varit nersölad av fiskspad i Göteborgs Fiskhamn. Den inkom till Fågelcentralen den 1 januari 2008 genomblöt och frusen. Två månader senare släpptes den i Kovikshamn. Nu två och ett halvt år senare var den åter i Fiskhamnen den 26 augusti. Under mellantiden har den setts ytterligare fyra gånger i Fiskhamnen. Första gången redan tio dagar efter släppet i Kovikshamn.

En storskarv som var nära att stryka med den hårda gångna vintern omhändertogs medtagen i Eklanda, Mölndal den 27 januari. Den 22 mars släpptes den i Klippan i Göteborgs hamn och efter 13 dagar sågs den i Fiskhamnen i god vigör.

Två sångsvanar som också omhändertogs på grund av den stränga vintern, den ena i Hunnebostrand och den andra i Kungshamn, släpptes i Nordösundet mellan Kungälv och Marstrand, efter några veckors vård. Båda lästes av vid Nordösundet vid några tillfällen ett tag efter frisläppandet.

En gråtrutunge som var funnen i Göteborg och uppfödd på Fågelcentralen sommaren 2002 avlästes nu åtta år senare i Göteborgs Fiskhamn. Den är endast sedd en gång tidigare sedan den släpptes och det var i juni 2009.


2010 - 10 -07

Svarte mosse i Biskopsgården i Göteborg har under många haft häckande knölsvanar. En unge från kullen 1994 omhändertogs den 21 februari, nu nästan 16 år gammal, svårt nedisad vid Klippan i Göteborgs hamn. Efter viss omvårdnad kunde svanhannen åter släppas vid Klippan den 9 mars. Svanens gamla ring, som var kraftigt sliten och nästan oläslig, ersattes med en ny ring.

2010 - 09 - 17

En troligen påkörd gråtrut från Nya Varvet i Göteborg omhändertogs med bruten hand den 21 april i år. Truten var en utfärgad hane. En dryg månad senare kunde den släppas igen vid Fågelcentralen. Den 7 september sågs den vid Klippan i Göteborgs hamn. Läkningen i vingen höll uppenbart alldeles utmärkt.

2010 - 09 - 06

Samma havstrut som omtalas i rapporten den 16 juni sågs återigen, för 10:e gången, och även denna gång i Göteborgs Fiskhamn. Denna avläsning skedde den 28 augusti.

2010 - 09 - 03

Den 10 juni 2008 omhändertogs en gammal skrattmåshane vid Eriksberg på Hisingens sydstrand med en muskelskada som gjorde att den inte kunde flyga. Efter några veckors rehabilitering kunde den släppas igen. Redan efter fyra dagar såg den i Fiskhamnen. I slutet av maj i år avlästes skrattmåsens ring för fjärde gången. Alla gånger har varit i Göteborgs Fiskhamn.

En del gråtrutar häckar inne i Göteborg och den här ungen omhändertogs på okänd plats i Göteborg och inlämnades till Fågelcentralen i juni 2009. Ungen växte upp och kunde så småningom släppas vid Fästningsholmen i Kungälv den 19 oktober. Dryga tre veckor senare sågs den i Göteborgs Fiskhamn.

En duvhök dog efter att ha trasslat in sig i ett ljusnät i en azaleabuske. Duvhöken var född i Billdal söder om Göteborg sommaren 2005 och ringmärktes i boet. Samma höst den 5 oktober hittades den i Lindome med bruten vinge och kom till Fågelcentralen. Vingen lappades ihop och höken kom på vingarna igen. Den 13 november kunde den släppas vid Fågelcentralen. Nu nästan fem år senare hittas den alltså nydöd intrasslad i ett ljusnät. Platsen var Bohus, bara fem km från Fågelcentralen.

2010 - 08 - 02

I Angered omhändertogs en liten fiskmåsunge den 13 juni 2007. När den vuxit till sig och flygtränat ett tag så släpptes den vid Ragnhildsholme i Nordre älv den 6 augusti. Nu vid nästan tre års ålder sågs måsen vid Fästningsholmen i Kungälv den 23 april. Vid tre års ålder häckar en del fiskmåsar och kanske hade denna mås återkommit för att häcka.

2010 - 07 -15

En mager storskarv omhändertogs mitt under den stränga vintern, den 3 februari, i Kållekärr på Tjörn. Efter uppmatning kunde skarven släppas igen den 22 mars vid Klippan i Göteborgs hamn. Tolv dagar senare sågs den i Fiskhamnen och var då pigg och alert.

En ung gråtrut omhändertogs i Biskopsgården den 16 januari 2006, då utmattad och mager. Den släpptes igen den 25 mars och har inte setts förrän nu, fyra år senare. Den 28 februari i år hittades den svårt skadad i utkanten av Falkenberg och i så dåligt skick att den avlivades. Vad som hänt den och vilken skada den hade vet vi inte.

2010 - 07 - 12

En knappt tvåårig knölsvan omhändertogs på Risholmen i Torslandaviksområdet den 20 februari 1996. Den tvättades och släpptes när isarna gått upp igen vid Risholmen. I december 2007, alltså elva och ett halvt år senare, hittades den liggande på en skogsbilväg i Odal i Hedmark i sydöstra Norge. En vänlig person tog svanen till öppet vatten i trakten. Nu den 17 maj hittades svanen död, nyss tagen av räv. Platsen var Flisa, också i Hedmark fylke sydöstra Norge. Svanen blev i alla fall 16 år.

2010 - 06 - 17

En genomblöt havstrut som hittades i Göteborgs Fiskhamn den 26 januari 2008 kunde tvättas ren igen och släpptes därefter på Fågelcentralen den 11 februari. Redan några veckor senare kunde den avläsas igen i Fiskhamnen. Den 4 april i år avlästes den för 9:e gången.

2010 - 05 -24

En gråtrut som omhändertogs i Göteborgs Fiskhamn den 25 oktober 2007 var helt apatisk av någon orsak. En månad senare kunde den släppas efter behandling. Den tog sig snabbt ner till Fiskhamnen igen och avlästes där igen efter två veckor. Nu i år den 21 mars så sågs den igen för 6:e gången i Fiskhamnen.

2010 - 05 - 21

En gammal gråtrut var inne på centralen för tvättning i januari 2006 efter att ha hittats i Slottskogen i Göteborg. Truten var oljig och mager innan tvätten. Den släpptes den 7 februari på Fågelcentralen. I april och juni 2006 sågs den i Göteborgs Fiskhamn och i juli 2009 var den på en terass på Andra Långgatan och tiggde mat. Nu den 18 maj hittades den dock liggande död på en grässlänt på Tredje Långgatan.

En annan gråtrut var påfallande mager och oförmögen att kunna flyga när vi fångade in den i Torsby utanför Kungälv den 28 augusti 2007. Efter behandling och uppmatning kunde vi släppa den efter några veckor. Den 28 februari i år avlästes den i Göteborgs Fiskhamn för 10:e gången.

2010 - 04 - 22

En onormalt svag ung knölsvan som omhändertogs vid Nääs, Skallsjö redan den 7 december 1999 släpptes i svanflocken vid Önnered, Västra Frölunda den 28 januari 2000. Detta var en av de minsta svanar vi haft någon gång på Fågelcentralen.

Den här svanen har klarat sig riktigt bra efter rehabiliteringen. Vid minsta åtta tillfällen har den avlästs sedan dess. Vid sju av tillfällena har den setts i vinterflocken vid Nordön och nu senast den 28 mars 2010, alltså lite drygt 10 år efter frisläppande från Fågelcentralen. Vid ett tillfälle våren 2009 sågs den även i Timmervik i Dalsland, kanske på häckningsplats.

Den 17 februari 2009 omhändertogs en svag knölsvan vandrande på vägarna på Ringön, Hisingen. Den sista mars 2009 släpptes den igen vid Fästningsholmen i Kungälv efter att ha ätit upp sig på Fågelcentralen. Nu nästan exakt ett år senare den 29 mars, så hittades svanen inbäddad i tång söder om Varberg. Ett av många offer för den extremt jobbiga vintern.

Gråtruten som omtalas den 15 jan, alltså den i fiskspadet indränkta gråtruten sågs återigen i Göteborgs fiskhamn den 24 mars.

2010 - 04 - 01

En fiskmåsunge som omhändertogs den 3 juli 2006 vid Långeberg i Västra Frölunda släpptes en månad senare vid Ragnhildsholmen i Nordre älv. Den 9 mars i år kontrollerades fiskmåsen i Klitmöller på Nordjylland. Kanske var den på sitt vinterkvarter eller mer troligt på vårflyttning mot våra trakter. Måsen var nästan fyra år vid kontrollen.

En kanadagåsunge som hittades i en papplåda i Tynnered, Göteborg den 18 maj 2008 kunde födas upp under flera månader. Att föda upp gäss, svanar och änder innebär ofta att fåglarna blir alltför tama och orädda för människor, vilket kan innebära ett problem när de ska släppas. Den här nämnda kanadagåsen släpptes ihop med ett par andra gäss i Hökälla, Tuve på Hisingen den 19 augusti. Ett och ett halvt år senare den 20 december 2009 så sköts gåsen vid Rönde, inte långt från Århus i Danmark. Den tycks ha klarat sig bra fram till dess och hade flyttat normalt.

2010 - 02 - 12

En knölsvan som omhändertogs svag på en gata i Majorna den 27 februari 2007 och kunde efter rehabilitering åter släppas den 22 mars vid Ragnhildsholmen i Nordre älv. Nu nästan tre år senare så kunde svanens ring avläsas vid Klippan i Göteborgs hamn. Trots den stränga vintern verkade svanen i god kondition.

En helt nerkletad nästan svart sångsvan lyckades efter flera försök infångas den 15 januari 2010 inne på Preems raffinaderi i Arendal på Hisingen. Elva dagar senare kunde den ren och fin åter släppas. Den släpptes för säkerhets skull i den stora övervintrande svanflocken vid Nordösundet på väg ut mot Marstrand. Tjugo dagar senare kunde svanens ring avläsas på samma plats och svanen var i god kondition.

2010 - 01 - 22

Den 20 december förra året fick vi hämta en knölsvan som vandrade omkring bland villor i Livered,Kållered. Hur den hamnat där vet vi inte, men svanen verkade rätt okej så efter bara några dagar på Fågelcentralen så släpptes den vid Fästningsholmen i Kungälv. Svanen var i den mycket aktningsvärda åldern av 21,5. Den ringmärktes en gång som unge i Svarttjärn, Delsjöreservatet i Göteborg 1988.

En fiskmås som var född på Ramsön utanför Jörlanda i södra Bohuslän i somras inkom till Fågelcentralen med bruten vinge. Den var hittad på Kvilletorget på Hisingen den 28 september efter att troligen ha påkörts i trafiken. Vingen var så söndertrasad att fågeln fick avlivas.

2010 - 01 - 18

Den 1 september 2009 flög en berguv på det olyckligt placerade glashuset vid Ryaverket i Göteborg. Uven fick en rejäl hjärnskakning plus en ögonskada. Två veckor senare när uven var okej och flög alldeles utmärkt så släpptes uven igen i Skarviksområdet på Hisingen. Endast 16 dagar senare hittades uven död under en kraftledning endast 100 m från Tingstadstunneln.

En haltande ung fiskmås med benskada omhändertogs i Mölndal den 27 augusti 2009, troligen påkörd. Den 16 september var måsen redo för släppning vid Fästningsholmen i Kungälv. Även denna hittades efter endast 16 dagar återigen påkörd i trafiken på motorvägsbron över Nordre älv.

2010 -01 -15

Den 4 februari 2009 infångas en gråtrut i Göteborgs fiskhamn efter att ha blivit nedsmetad av fiskspad. Fiskspad är precis som olja vilket gör att fåglarna blir genomblöta när de kommer i vatten. Efter tvätt och rehabilitering av truten så släpptes den igen vid Fästningsholmen i Kungälv den 25 februari. Den 4 december sågs återigen truten i Göteborgs fiskhamn.

 

 
 

0303-16501                                              Tullare Hög 50, 442 90 Kungälv                                     birdcenter@swipnet.se