Bli volontär

Vill du bli volontär på fågelcentralen/Animals HOPE och bidra med din tid?

Fler och fler känner till Fågelcentralen vilket gör att trycket på verksamheten ökar i form av fler fåglar och fler telefonsamtal. Detta ökar behovet av fler resurser på plats i vår verksamhet och i andra roller i vår förening. Vi söker därför volontärer som kan bidra med sin tid och kunskap för att driva vår förening framåt.

Du som söker skall dela vår värdegrund om att, hjälpa ett skadat djur oavsett art är att visa respekt för livet. Och att glädje och gemenskap är grunden för att vi tillsammans skall kunna bidra till att värna om djur, natur och varandra.

Fågelcentralens verksamhet är belägen på en gård mellan Göteborg och Kungälv. I en härlig lantlig miljö nära djur och natur.

Fågelcentralen har öppet året om, alla dagar i veckan

Som volontär på Fågelcentralen arbetar du minst två fasta pass per månad, vardag eller helg på fasta pass under vår högsäsong som löper från april till oktober. Övrig tid på året hjälper du oss med punktinsatser som tex, event, släpp av fågel, gemensamma arbetsdagar och utbildningar. Har du administrativa uppdrag förväntas du lägga ca 2-3 timmar i veckan på ditt uppdrag.

Välkommen med din ansökan!

Våra lediga uppdrag kan du söka här eller via volontärbyrån. För mer information om våra uppdrag hör av dig till volontar@animalshope.com

Lediga uppdrag

Anläggningsvolontär

I denna roll hjälper du till med det dagliga arbetet på anläggningen med allt som rör fåglarna. Det innebär bland annat städning och rensning av voljärer, burar och bassänger,  att hålla ordning i och utanför byggnaderna, tvätt och disk och under högsäsong – mata fågelungar i massor! Som anläggningsvolontär hjälper du oss minst två pass i månaden under vår högsäsong som i år sträcker sig från maj till oktober.

Arbetet fördelas under två olika pass varje dag: Förmiddag 08:00 – 14:00 och eftermiddag 15:00 – 21:00 och det gäller alla dagar i veckan.

Fastighetsskötare/Trädgårdsgrupp

I denna roll sköter du om vår yttre miljö. Gräsklippning, plantering, beskärning, mm.

Snickargruppen

Hitta en härlig gemenskap i vår snickargrupp. Alla kan hjälpa till med något och ingen hammare är för liten. Det behövs ständigt förbättringar och reparationer.

Event & fixargrupp

Här hjälper du oss med olika punktinsatser. Tex kalenderdistribution, delta på event, logistiska uppgifter, frisläpp av fåglar eller andra förekommande insatser som kan komma att dyka upp.

Volontärsansvarig

Här ansvarar du för våra volontärer, ger stöttning, rekryterar och samordnar.

Story Teller

Är du bra på text & bild? – Hjälp oss att berätta om våra patienter och vår verksamhet som vi kan använda oss av på våra sociala medier.

Våra volontärer delar med sig

“Jag började volontärarbeta på Fågelcentralen under min studietid då jag läste till biolog för att få mer kunskap om viltrehabilitering och fåglar i allmänhet samtidigt som jag bidrog till ett gott ändamål. Efter examen kom jag tillbaka då jag trivdes så mycket; jag lär mig jämt något nytt och ingen dag är den andra lik då man aldrig kan förutse vad som ska hända och vilken patient som ska komma in. Tack vare volontärarbetet har jag fått träffa flera arter av fåglar jag ännu inte sett i det vilda, samt fått hjälpa dem till en ny chans i livet. Detta känns extra viktigt i en tid då den biologiska mångfalden är hotad och vi behöver mer engagemang för bevarande av vår natur.”

Moa Nalisvaara Engman

“Jag har alltid älskat djur och att ta hand om dem, och flera år trodde jag att jag skulle arbeta inom djurvården. Av olika skäl så blev det inte så, och jag utbildade mig till bibliotekarie istället. Men jag ville fortfarande arbeta med djur på något sätt, så när ett inlägg dök upp på Facebook om att Fågelcentralen sökte volontärer nappade jag direkt. Och jag har inte ångrat mig en enda gång att jag tog den kontakten.

Det är en fantastisk känsla att kunna få hjälpa ett djur i nöd och samtidigt utvecklas som människa, då man lär sig en massa om djuren, deras beteenden och behov. När man har varit ifrån Fågelcentralen en period, som under vintern när det är lågsäsong, längtar man verkligen tillbaka!

Ett plus är också den goa sammanhållningen mellan personalen och volontärerna.”

/Andrea Haglund