Hittat en skadad fågel?

Vi på Fågelcentralen tar emot skadade och sjuka fåglar som behöver hjälp.

Kom inte till Fågelcentralens anläggningen utan att varit i kontakt med oss först,
du når oss på telefon 0303-10088.

OBS! Vi kan inte svara på mail!

Vi måste säkerställa att vi har tid och plats
för att kunna ta emot en ny fågel. Tänk på att du inte får ha ett vilt djur hemma i
mer än 48 timmar. Dessa 48 timmar har du på dig att transportera det skadade djuret till oss eller annan viltrehabiliterare med tillstånd för att vårda vilt.  Läs mer information HÄR

Se även denna länk: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/har-du-hittat-overgivet-djur?

Ibland kan det vara svårt att nå fram till oss på telefon då vi under vår, sommar och höstmånader får väldigt många samtal. Ha tålamod då du försöker nå oss.

  • Hittat en sjuk eller skadad fågel i Västra Götaland, ring oss på: 0303 100 88.
  • Hittat en fågelunge? Klicka på länken här innan du kontaktar oss.
  • Har ni hittat en skadad fågel i en annan del av Sverige, klicka på länken nedan för att hitta en viltrehabiliterare närmare er. http://www.kfv-riks.se/Kontakt 

Vi finns på Norra Hisingen mellan Göteborg och Kungälv. Vi har tyvärr, inte möjlighet att hämta skadade djur på skadeplatsen. Svenska Djurambulansen transporterar skadade och sjuka djur och kan i mån av tid hämta en upphittat skadad fågel för transport till oss. Deras journummer är 0771-999 112.

Har du möjlighet att köra eller på annat sätt transportera fågeln ut till oss är vi mycket tacksamma.

Skadat däggdjur

Vi på Fågelcentralen kan inte ta emot däggdjur på grund av att vi ännu inte har tillstånd från Länsstyrelsen för detta. Har du hittat ett påkört rådjur eller en grävling bör du därför kontakta viltvårdare via polisen.

“Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av
djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är
fredat eller om avlivningen sker på annans mark. Kontakta viltvårdare med jakträtt på platsen och polisen om du behöver hjälp att avliva djuret. Märk ut platsen noga om du inte kan stanna kvar.  Läs mer på, Jaktförordningen paragraf 40 c:

Information om fågel- & djurungar

Har du hittat en ensam fågelunge – De är nästan aldrig övergivna Plocka inte med dig ett djur innan du är helt säker på att den är övergiven.

För att få reda på om en djurunge är övergiven behöver en av föräldrarna påträffats död, eller så behöver du bevaka djurungen under lång tid, under flera timmar, på kikaravstånd, innan man kan börja bedöma den som övergiven. Så länge människan befinner sig i närheten av djurungen vågar sig inte föräldrarna fram. Det är också en myt att djurungar som människan tagit i stöts bort av sina föräldrar på grund av människolukten.

Fåglar (med några få undantag) har inte ens tillräckligt bra luktsinne som kan känna den. Har du tagit i ett djur, även däggdjur, blir det ändå väl omhändertaget av sina föräldrar om du inom kort tid lägger tillbaka det där du hittat det.

Läs mer om djurungar här: http://www.kfv-riks.se/Djurungar

Vid AKUTA frågor angående en upphittad SKADAD FÅGEL i Västra Götaland, kontakta oss på tel:

0303 – 100 88

Vi kan inte svara på frågor via mail eller annan media – bara telefon!

Öppettider 2024 – 2025

T o m 13 oktober 2024: 09:00–19:00

14 oktober 2024 – 13 april 2025: 09:00–16:00

Vi har öppet alla dagar i veckan!